4 Aralık 2023 Pazartesi

Filistin İçin Ne Yapabilirim? 3 - Sosyal Medyaya Yüklenelim

 



Bir önceki yazımda Filistinli kardeşlerimiz için yapılan eylemlere katılmanın en azından safımızı belli etmek olacağından bahsetmiştim. Sokakta olmanın yanında sosyal mecralarda da etkili olabiliriz. Bazen atacağımız bir twit, yapacağımız bir yorum, paylaşacağımız bir fotoğraf veya video ses getirebilir. Nitekim geçen haftalarda Elon Musk’ın bir twite yapmış olduğu yorum onu İ*srail’in ayağına götürdü.

Bildiğiniz üzere Elon Musk’ın kurduğu X platformu (eski adıyla twitter) dünyaya haberlerin yayıldığı en hızlı kaynaklardan biri…Savaşın açık yüzünü, bombardımanın ne derece güçlü olduğunu, küçücük çocukların üzerine doğrultulan namluları, bombalanan hastaneleri, doktorların çaresizliğini, çocukların perişanlığını, vs. bu platform sayesinde görüyoruz. Tabii şöyle bir şey söz konusu ki X’in sahibi olduğu Elon Musk bu görüntülerin yayınlanmasına izin vermezse hiçbir şey göremeyiz. 


Geçen haftalarda Filistin’e mecburi bir ziyaret gerçekleştirdi biliyorsunuz. Sebebi de şuydu: Bir kullanıcı X (twitter) platformunda şöyle bir paylaşımda bulunmuş:


“Yahudiler beyazlara karşı nefreti teşvik ediyor.”


Musk da bu paylaşıma “Gerçeği söyledin” yorumunu yapmıştı. Bunun üzerine Musk antisemitist olmakla yani Yahudilere karşı önyargılı olmakla suçlandı. Dünyanın büyük şirketlerinden Apple ve Disney X (twitter)’den reklamlarını çekeceğini ilan etti. İ*srail’in kadim dostu Amerika da tepkisini gösterdi. Beyaz Saray’dan açıklama gecikmedi ve Elon Musk, Yahudi karşıtlığını teşvik etmekle suçlandı. (Ersin Çelik’in yazısında belirtiliyor. Aşağıdaki bağlantıdan okuyabilirsiniz.)*


Hakan Bayrakçı’nın ifadesiyle şöyle söyleyeyim:


“Amerikada ticaret yapan birinin İ*srail’in yada Yahudilerin aleyhine bir kelime dahi konuşma ihtimali yoktur.”** Eğer yaparsa o kişiyi bitirirler. İşte Musk da bir yorumu sebebiyle tıpış tıpış İ*srail’e gidip açıklama yapmak zorunda kaldı.


Olaylar medyada sıkça yer aldı… Bu adamlar herkesi avuçlarının içine alabileceklerini sanıyorlar. Eğer Elon Musk önümüzdeki günlerde Gazze’deki savaş görüntülerine sansür koyup (X platformunda), yayınlanmasına izin vermezse, o zaman oralarda neler yaşandığını hiçbirimiz öğrenemeyiz. Bu sebeple Gazze’yle ilgili, boykotla ilgili, yaşanılanlarla ilgili sosyal medya paylaşımlarımızı azaltmayalım. Gündemde tutalım, unutmayalım, unutturmayalım. (Bu arada mühendislerimize de çok iş düşüyor. Yerli platformlarımızı nitelikli bir şekilde güncellememiz lazım. Bir zamanlar kullandığımız BİP bir whatsapp kadar kaliteli duruma gelmeli. Böylece başkalarına ihtiyaç duymak zorunda kalmayız.)


Diğer yandan Elon Musk İ*srail’de savaş alanını dolaştı. Boş bebek beşiğini ziyaret etti ve şöyle bir açıklama yaptı yada yapmak zorunda bırakıldı:


“Gazze’yle ilgili üç şey var… Yani sivilleri öldürmekte ısrar edenleri öldürmekten başka seçenek yok. Fikirlerini değiştirmeyecekler. İkincisi de eğitimi değiştirmek ki yeni nesil katiller yetişmesin…”


Sayın Musk! 

Her ne kadar sen bu sözleri İ*srail’in gönlünü kazanmak ve kariyerinden olmamak için söylemiş olsan da biz farklı anladık. Evet doğru söylüyorsun… Sivilleri, kadınları, bebekleri öldürmekte ısrar edenleri, rehinelere olmadık işkence yapanları öldürmekten başka çare yok! Eğitim sistemi de öyle bir değişmeli ki, Hak’tan geldiğine dayanak gösterilerek inanılan yalan bilgilerle dünyayı cehenneme çevirecek bir insan milleti oluşmamalı… Çok haklısın!



* https://www.yenisafak.com/yazarlar/ersin-celik/elon-musk-teslim-olurken-bip-hamle-yapar-mi-4578195


** https://youtu.be/p-qOLOgjp2Q?si=tQnaE8uu7neYMWCo

Hiç yorum yok: