1 Mayıs 2020 Cuma

Koronavirüs Ekseninde Müslümanca Tavır 3

Teakkul Etmek

Bu seneki Ramazan ayının koronavirüs salgınıyla birleşmesinden dolayı bir sakinlik hâkim her yerde. Belki de tam da olması gerektiği gibi bir Ramazan geçiriyoruz. Şatafatlı ve gösterişli iftar sofralarından uzağız... Evimize davet ettiğimiz akrabalarımız için kılı kırk yararcasına hazırlamaya çalıştığımız ve belki de bu hazırlık esnasında namazlarımızı kaçırdığımız iftarlarımızdan uzağız... Özde manevi havayı soluma niyeti olsa da sonucu çevresinde kurulan alışveriş standlarını gezmeye dayalı camii ziyaretlerinden uzağız... Ramazan için çekilen televizyon programlarına katılıp yakınlarımıza selam göndermekten uzağız... Teravih namazlarında ses yaptığı için şaplak attığımız çocuklardan uzağız... Oruç babaya dilediğimiz dileklerin asıl sahibine arz edilmesi gerektiği düşüncesine yaklaşalım artık ve ne olur kendimize gelelim... Akledelim birşeyleri...

Her evden Allah'ın ayetlerinin yankılandığı Ramazan ayında artık kendi kendimize okur olduk mukabelelerimizi. Ve keşke bu Ramazan'da o ayetleri sanki bize iniyormuş gibi irdeleyerek okuyabilsek... Rabbimizin bize ne dediğini anlayarak okuyabilsek... Birkaç hatim yapıyorsak bunlardan birini de Türkçe meâlini okumaya ayırabilsek... Yada bir sûreyi eğrisiyle doğrusuyla öğrenmeye çalışsak... Bunun yanında salgına karşı Rabbimizin  "Muhafaza Ayetleri"ni Efendimiz (sav)'in musibet zamanında okunmasını tavsiye ettiği duaları da okusak... Ve bunların yanında Efendimiz (sav)'in hayatını da okusak veya dinlesek. 

Şu karantina günlerinde çok güzel programlar yayınlanıyor sosyal medyada. YouTube'da Siyer Tv'de yayınlanan "Herkes İçin Siyerprogramını tavsiye ederim. Bekir Develi'nin sunumu, Muhammed Emin Yıldırım Hoca'nın anlatımıyla otuz gün boyunca Peygamberimiz (sav)'in hayatı yayınlanıyor. Muhammed Emin Hoca, eskilerin bir musibetle karşılaştıklarında ya Buharî Şerif yada Şifa-i Şerif okuttuklarından ve Peygamberimiz (sav)'in anıldığı yere bereket yağdığından bahsetti. Bu söylemlerin hepimize örnek olacak nitelikte olduğunu umuyorum.

Haydi biz de okuyalım o zaman...
Başlayalım Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla...
Ve devam edelim Rasulullah ile...

5 yorum:

Unknown dedi ki...

Amin inşaAllah Fethiye kardeşim...
Allah razı olsun belki de herkesin bu Ramazan hissettiği duygularını çok güzel dile getirmişsin.Rabbim cümlemize öğrendiğimiz bilgileri idrak etmeyi,onlardan istifade etmeyi ve ifa edebilmeyi nasib eylesin.

Kevser Taşçı Savaş dedi ki...

İnşAllah Fethiyem İnşAllah.. Şifa-ı Şerif kitabı çok detaylı cidden. Kadı İyaz 'ın orjinal metnini görmek isterdim. Şerhi var bende Yaşar Kandemir. Ayetler hadislerle tefsir edilmiş yada tam tersi diyebiliriz:) Bu karantinadan özellikle Ramazan ayı için ben de çok memnun olanlardanım. Ramazandaki alışkanlıklarımız inş sonrasında da devam eder. Selametle.. Yazmaya devAm et.

Esra dedi ki...

Aynen anlayarak bize iniyormuşçasına okumak çok önemli. Buna vurgu yapman çok hoşuma gitti dostum, kardeşim. Seni seviyorum💕

Mekke571 dedi ki...

Ve aklıma gelen sahabeden bir kesit:

Efendimiz s.a.v'in vefat günü.
Muhammed öldü Muhammed öldü nidaları.
Hz.Ali bir köşede ağlıyor, Hz.Osman bir köşede hıçkırıklara boğulmuş.
Hz.Ebubekir, Sadık Dost, Celadet Sahibi şöyle sesleniyor kalabalığa:
"Eğer Muhammed'e yapıyorsanız, bilin ki Muhammed öldü.s.a.v. Eğer Allah'a yapıyorsanız, o Hayy ve Kayyum dur."

Al-i İmran Suresindeki ayetleri okuyor peşi sıra..
......O ölürse yada öldürülürse, gerisin geriye mi gideceksiniz?...
(Uhud Savaşı'nda nazil olan ayetler)

Bu ayeti okumasıyla Hz.Ömer orada bayılıyor. Ayıldığında diyor ki, ayetler sanki o anda iniyormuş ve ilk defa dinliyormuş gibi hissettim..
:(

İşte iman..
İşte ayetleri muhatab almak..
İşte Beni muhatab Alana Sonsuz Saygı..

Elhm

Mekke571 dedi ki...

Yapıyorsanız = tapıyorsanız